Logo

KATA változások 2022.

Gyakorlati tanácsok könyvelőknek

Adónavigátor Konferencia

2022. augusztus 11.

 

  Nézd meg ONLINE videó formájában!  

 

Akár 10 perc múlva kényelmesen a monitorod előtt ülve megnézheted egyben, vagy előadásonként az egész napos konferencia videofelvételét! Teljes műsoridő: kb. 5 és fél óra.

 

Az online videóhoz az előadásjegyzeteket is megkapod, kiegészítheted a saját jegyzeteiddel, nehogy kimaradjon valami fontos részlet, amikor az ügyfeleidet tájékoztatod.

Biztos vagyok benne, hogy te sem így tervezted a nyarat! Máskor is volt már nyári adóváltozás, de olyanra nem emlékszem, amely ilyen rövid idő alatt, ilyen sok és komplex feladatot adott a könyvelőknek, és ennyire mélyen nyúl bele ilyen sok kisvállalkozó zsebébe. Óriási a könyvelők felelőssége, mert az ügyfelek tőlünk várják a megoldást.

Az új KATA törvény, és a mindannyiunk előtt álló nehéz gazdasági helyzet arra sarkallt bennünket, hogy rendszerbe szedjük a problémákat, és új lehetőségeket keressünk a megoldásukra. A szeptemberre tervezett Könyvelők Napja konferenciát előrehozzuk, és szinte teljes egészében a KATA változásainak szenteljük, ezzel segítve a könyvelők mindennapi munkáját, és rajtuk keresztül az ügyfeleik tájékoztatását.

Nemcsak a KATA módosítása verte ki a biztosítékot ezen a nyáron, hanem a nyakunkba szakadó infláció, és a közelgő gazdasági válság is. Ezért a konferencia tematikájának összeállításakor fontos szempont volt, hogy olyan ismereteket is átadjunk, amelyekkel meg tudod őrizni a könyvelőirodád jövedelmezőségét.

Várlak a monitorod előtt

Böröczky Zsuzsi

ELŐADÁSOK

KATA 2.0

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Könyvvizsgáló, adószakértő

A katások életében új mérföldkőhöz érkeztünk. A korábbi törvény hatályon kívül helyeződik, melynek zárásával kapcsolatban sok tisztázandó kérdés van.

Az értékhatár, a bevételek elszámolása és az adófizetési kötelezettség meghatározása egyszerre két jogszabály alapján történik.

Majd szeptember 1-jétől már egy lényegesen kisebb adóalanyszámmal, de újraindul a katás adózás. Ki lehet katás szeptembertől? Egyáltalán kinek éri meg katásnak lenni az új törvény alapján?

Nyugdíj kérdések a KATA változások fényében

Farkas András

Nyugdíjszakértő, NyugdíjGuru News

 

A KATA gyökeres megváltoztatásának egyik fő okaként az érintettek nyugdíjra vonatkozó kilátásait jelölte meg a kormány.

A nyugdíjjogosultság megszerzése, és a várható nyugdíj összege is problémát jelent azoknál a katásoknál, akik nem rendelkeznek semmilyen öngondoskodási tervvel.

András előadásában kitér az eddigi nyugdíjas katások jövőbeni lehetőségeire, és sorra veszi a katát kiváltó adózási módok nyugdíjvonzatait.

Számlázás és átalányadó a KATA törvény változása után

Sárospataki Albert

Billingo vezérigazgató

A Billingo az elsők között reagált az új KATA törvény változásaira. Dedikált forródrótot hoztak létre, kérdőívekkel, szakmai anyagokkal és könyvelői kerekasztal beszélgetéssel támogatták a kétségbeesett KATÁsokat.

Rugalmas csapatuk máris létrehozott egy Átalányadó Kalkulátort és egy Átalányadó Asszisztenst is, hogy minél egyszerűbbé tegyék a minimális adminisztrációhoz szokott vállalkozásoknak az átállást és hatékonyabbá a könyvelővel való kapcsolattartást. 

Albert az előadásában elmondja, hogyan tudják egyszerűsíteni és gyorsítani a szoftverek az átalányadózással kapcsolatos adminisztrációt, miként támogathatják a könyvelő munkáját és milyen beállításokra kell mindenképpen figyelni, ha szeptember 1-től adónemet váltunk és nem KATÁsként számlázunk tovább.

Extraprofit adó a kisvállalkozások életében

Szabó Gábor

NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztály

A nyár elején még azt hittük, hogy a legnagyobb változást az extraprofitadó-törvényben szabályozott változások hozzák. Aztán egy másik adóváltozás (kata) elvitte a figyelmet erről a törvényről.

Azonban extraprofitadó-törvény hatályba lépett, és kis mértékben, érintőlegesen a kisvállalkozások életét is befolyásolja. 

Gábor személye azonban szinte garancia arra, hogy ebben a zivataros időben minden más kérdésben is számíthatunk rá.

Rezsi vagy éppen utazás cafeteria

Újdonságok, újra értelmezett lehetőségek a 2022-es juttatási palettán

Fata László

Juttatási szakértő, Cafeteria TREND

Az infláció, az üzemanyagárak emelkedése és a rezsiváltozás mindenkit érzékenyen érintenek.

Amely ügyfelednél van lehetőség cafeteriára, ott érdemes átvizsgálni, és az új igényekhez igazítani a juttatások körét. De vigyázat, a cafeteriára vonatkozó jogszabályok is folyamatosan változnak!

László előadásában bebizonyítja, hogy nemcsak a multik kiváltsága a cafeteria, hanem mi, és a mi ügyfeleink is élhetnek a kedvező lehetőségekkel. 

Hogyan fogadtasd el ügyfeleiddel a könyvelői díj emelést?

Jagodics Rita

Kereskedelmi marketing szakértő

Ha azt akarod, hogy a közelgő válság ellenére is a felszínen maradjon a könyvelőirodai vállalkozásod, akkor számodra most ez a legégetőbb feladat!

Az áremelésnek pszichológiája van - megtervezett kommunikációval, elfogadható indokkal alátámasztva, a megfelelő időben kell bejelenteni. Ha valaki kényelmetlenségből, vagy „jófejségből” későn lépi meg az áremelést, attól sokkal nehezebben fogadják el az ügyfelei.

Rita kifejezetten könyvelőirodákra szabott megoldással készül, hogy megóvjon minket a hibáktól. 

Az előadás végére egy kész kommunikációs tervvel és eszközzel térsz majd haza, így akár másnap hozzákezdhetsz a munkád értékének megőrzéséhez.

A nyitómérleg buktatói könyvvizsgálói szemmel

Dr. Sallai Csilla

Könyvvizsgáló, adószakértő

A betéti társaságok és a közkereseti társaságok számára nincs más út, csak a katától való búcsú.

Ez pedig együtt jár azzal, hogy a cégek visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, és szeptembertől a kettős könyvvitel rendszerében kell vezetni a könyveiket.

Ehhez nyitómérlegre van szükség, melyet a jogszabály jelenlegi szabálya szerint könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni. Csilla segít eligazodni a nyitómérleg sarkalatos kérdéseiben, és buktatóiban.

Vállalkozás a kata után

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Könyvvizsgáló, adószakértő

A kata sok vállalkozásnak nem lehet választható adónem szeptember 1-je után, így nekik más lehetőségek között kell kutakodni. Ezen lehetőségek sajnos egyre korlátozottabbak, de minid az egyéni mind a társas vállalkozások esetében van egy-egy kedvező lehetőség a főszabályhoz képest.

A cégek a kiva, míg az egyéni vállalkozások az átalányadóra térhetnek át, ha az számukra kedvező. A döntés előtt azonban rengeteget kell számolni, ráadásul a szabály bonyolultsága miatt rengeteg tényező befolyásolja a végeredményt. 

Az előadás után könyvelői segítséggel remélhetőleg minden vállalkozó meg tudja hozni a helyes döntést.

KEDVEZMÉNYEK

Irányadó Magazin előfizetők korábban e-mailen kaptak egy kupon kódot, amely 30% kedvezményre jogosít. (Ha nem kaptál e-mailen kupon kódot, pedig Irányadó előfizető vagy, akkor írj egy e-mailt az info@adonavigator.hu címre, és utánanézünk a dolognak!)

Mi történik a megrendelés után?

 

Bankkártyás fizetés esetén

A fizetés az OTP Simple biztonságos rendszerén keresztül történik. Fizetés után perceken belül megkapod az e-számlát, és az Adónavigátor ONLINE-ra történő belépési infót.
Átfutási idő: 10 perc. Teljesen automatikus folyamat, hétvégén és éjszaka is dolgozik a rendszer.

 

Átutalásos fizetési mód esetén

Díjbekérőt küldünk a megadott e-mail címre, ami alapján intézkedhetsz az utalásról. A pénz beérkezését követően e-mailen küldjük az e-számlát és az Adónavigátor ONLINE felületre történő belépési információkat.
Átfutási idő: 1-2 munkanap. A kollégánk munkaidőben ellenőrzi az előző napi banki utalásokat, és rögzíti a rendszerünkbe, ezután nézheted meg az ONLINE Konferenciát.

[form254134]

Image

Adónavigátor Tanácsadó Kft.

6000 Kecskemét, Mezei u. 9.

Image

Böröczky Zoltán

+ 36 20 94 49 302